Bara Alice – Maggie O´Farrell

Alice åker för att hälsa på sin familj i Skottland. På stationen i Edinburgh möts hon av sina systrar. Bara ett par timmar senare återvänder hon till London. Hon går som i trance, gränsen mellan gata och trottoar suddas ut och hon är helt omedveten om storstadstrafiken omkring sig. Samma natt får hennes familj det chockerande beskedet att Alice ligger i koma efter att ha blivit påkörd av en bil. 

Något hände på stationen i Edinburgh, något som fick henne att åka tillbaka till London igen. Nu hänger allt på Alice. Vill hon återvända till sitt liv, och om inte – varför? 

Kommentar:
Äntligen, får man väl säga, bekantar jag mig med Maggie O’Farrell. Jag har hört så mycket gott om henne, bland annat från Oanade sidor (läs hennes lyriska hyllningsinlägg), men har inte kommit så långt som att faktiskt leta upp någon av hennes böcker. Nu hittade jag Bara Alice på Coop Forum där den låg och lockade på mig, påpassligt nog när jag var i akut behov av något bra att läsa. 

Men hur bra Bara Alice var tog ett tag för mig att upptäcka. Det tog tid att komma in i boken då den hoppar i tid, byter berättarperspektiv, och det är många personer som ska säga sitt. Det gäller att vara vaken och hänga med. Men efterhand drogs jag in i den spännande historien, man liksom sugs ner och in i en berättelse som blir tätare och tätate, där tråd för tråd skickligt vävs ihop.  

Och det är en välskriven berättelse, O’Farrell är skicklig och vet precis vad hon gör. Tempot är långsamt men det känns ändå intensivt. Återhållsamt och känsloladdat på samma gång. Hela tiden hålls känslorna på helspänn, vad kommer att hända nu? Hur hänger allt ihop? Och finalen, den är inget annat än fantastisk. 

Bara Alice är den sortens bok som får mig att undra varför jag väntat så länge på att läsa den, samtidigt som jag är glad att jag sparat den så länge. Mycket bra, och mycket läsvärd.
 
Fakta:
Originaltitel: After You’d Gone
Förlag: Fenix
Antal sidor: 349
Utgivningsår: 2013 (2000)
Första meningen: Samma dag som Alice försökte ta livet av sig, insåg hon att det höll på att bli vinter igen.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Marikas bokdagbok.