Tretton skäl varför – Jay Asher

När Clay Jensen får ett paket med tretton kassettband skickade till sig vill han till en början inte ha något med dem att göra. Banden kommer nämligen från Hanna Baker. Hanna som tagit livet av sig. Men ändå trycker han på play. Och när Hannas röst sedan berättar att Clay finns med på hennes band och att han, på något sätt, är medskyldig till hennes död, är han tvungen att fortsätta lyssna.

Genom tretton band får han ta del av allt det som hände Hanna innan hon dog och han fortsätter att lyssna hela natten. Clay kan inte göra annat än att följa Hannahs inspelade röst genom den lilla staden och det han upptäcker förändrar hans liv. För alltid.

Kommentar:
Självmord. Det mest onödiga som finns, speciellt när det gäller unga människor. Hanna har tagit livet av sig, och de tretton skäl varför avslöjar hon i bandinspelningar. En skokartong med kassettband landar hemma hos Clay, och tillsammans med honom får vi reda på vad som hände med Hanna.
 
Jag är lite kluven till den här boken, jag vet inte riktigt hur jag ska förhålla mig till den. Den känns lite för tunn. Jag hade velat lära känna Hanna bättre, jag hade velat förstå, för jag kan inte riktigt förstå varför hon väljer att ta sitt liv. Den Hanna som läser in kasettbanden och stoppar dem i ett paket är en annan personlighet än den som tar sitt liv. Men å andra sidan, är man alltid en speciell personlighet när man tar sitt liv? Nej. Men jag får det ändå inte riktigt att gå ihop. Det är som att hon tar sitt liv som en hämnd, inte för att hon mår dåligt.
 
Men jag gillar själva resan som Clay gör, genom den lilla staden, genom natten. Boken är snyggt berättad, växelvis mellan Clay och mellan Hannas inspelningar. Jag gillar Clay, men som sagt Hanna får jag inget grepp om.
 
Nej, jag är kluven. Jag hade velat älska boken men det gör jag tyvärr inte. Det finns bitar jag tycker om och bitar jag tycker mindre om. Jag tycker att boken behandlar ett väldigt viktigt och allvarligt ämne på ett alldeles för lättviktigt sätt. Det hade kunnat göras bättre.
 
Fakta:
Originaltitel: Thirteen Reasons Why
Förlag: Pocketförlaget
Antal sidor: 302
Utgivningsår: 2011
Första meningen: ”Ursäkta?” upprepar hon.
 
Finns på Bokus och Adlibris.