Onda avsikter – C.J. Box

Jack och Melissa McGuane har försökt få barn i åratal. Till slut går deras dröm i uppfyllelse när de får adoptera en liten dotter, Angelina. Men nio månader senare får de ett chockbesked när adoptionsbyrån meddelar att ett misstag har begåtts: Angelinas biologiske far, en tonårskille, har aldrig frånskrivit sig faderskapet formellt och nu vill han ha tillbaka dottern. Till sin hjälp har han sin far, en mäktig domare i Denver.

Men det är något som inte stämmer. För Jack och Melissa blir det alltmer tydligt att det inte är kärlek som ligger bakom längtan efter dottern. De anar att Angelinas trygghet står på spel och de är beredda att göra allt för att få behålla henne. Konflikten trappas upp, hoten blir allt grövre, mardrömmen är ett faktum. Det blir en kamp mot klockan och ett drama på liv och död.

 
Kommentar:
Alltså näe… jag vet inte om jag tycker det här var så bra. Den här boken var lite grand som Linwood Barclay när han är som sämst. Barclay kan skriva riktigt bra, men han kan också skriva halvsunkigt. Onda avsikter ligger på ungefär samma nivå som Morgonen hon försvann, Barclays sämsta bok enligt mig.
 
Jag har så svårt för den här familjefadern Jack som förvandlas till macho guy och börjar vifta med en revolver. Det är inte trovärdigt och känns mest bara sorgligt att han sitter och dricker sig redlös på en bar hela natten istället för att umgås med sin dotter de få dagar de har kvar, och Melissa står som en förlåtande skugga i bakgrunden. Att han dessutom är berättarrösten och pikar henne när hon tar sig en drink för att lugna nerverna gör det hela ännu värre. Jag tycker också det brister i trovärdighet när det gäller adoptionsprocessen som gick fel. Skulle man verkligen ens i Amerika överlämna ett barn så där på direkten utan utredningar? Men jag förstår att det inte är den typen av bok som C.J. Box vill skriva. Han vill ha hårdkokt action utan så mycket eftertanke, och som sådan funkar det väl hyfsat. Om än lite hårdkokt för min smak.
 
Fakta:
Originaltitel: Three Weeks to Say Goodbye
Förlag: Månpocket
Antal sidor: 324
Utgivningsår: 2012
Första meningen: Det var lördagen den 3 november på morgonen, och det första jag lade märke till när jag gick in i mitt rum på kontoret var att lampan på telefonsvararen blinkade.
 
Finns på Bokus och Adlibris
Andra som bloggat om boken är alkb.se, Pocketblogg  och Bokfink.