Gräspojken – Christer Lundberg

Det är under vårterminen 1987 som allt brakar loss. 12-årige Kalle blir halvt föräldralös när morsan får en flipp och drar till Indien. Farsan är upptagen med sina egna problem och lillebrorsan Björn har blivit sjukligt besatt av skejtboard. Kalle lämnas ensam att utforska den magiska brytpunkten mellan barndom och tonår – en period i livet där vad som helst kan hända.
 
Kommentar:
Och vad som helst händer verkligen. En dag sticker en liten ljusgrön stjälk upp ur en blomkruka. Den växer sig större och högre, och Kalle inser att han odlat cannabis. Men varför stanna vid en planta? Snart blir Kalle storskalig marijuanaodlare, blir med flickvän, jagas av gangsters samtidigt som han fortfarande är en liten skolpojke i Majorna.
 
Gräspojken är en helt galen och absurd historia, som faktiskt känns alldeles normal och trovärdig. Jag blir så fast inne i Kalles värld att jag inte ens reflekterar över hur tokigheterna staplas på varandra, jag låter mig bara svepas med av charmen och berättarglädjen i Christer Lundbergs debutroman.
 
Det här är underhållande och befriande läsning. Det är knark, sex och mord i en lustfylld villervalla utan moraliska betänkligheter, pekpinnar eller politisk korrekthet. Det är bara full fart rakt på. Jag tror att det här är en bok som man antingen älskar eller hatar, och så klart hör jag till den första kategorin. Gräspojken är en helt underbar och galet rolig berättelse. Höstens humörhöjare. Och full pott för omslaget också! 
 
Fakta:
Förlag: Telegram bokförlag
Antal sidor: 370
Utgivningsår: 2012

Första meningen: Morsan hävdar att jag inte sa ett ord innan jag fyllde tre och att hon och farsan började oroa sig för att jag var utvecklingsstörd.

 
Finns på Bokus och Adlibris.