Rubinröd (Tidlös kärlek 1) – Kerstin Gier

Ibland är det jobbigt att leva i en familj som har många hemligheter. Det tycker i alla fall 16-åriga Gwendolyn, ända tills hon plötsligt befinner sig i London i en helt annan tid. Det visar sig nämligen att den allra största hemligheten i familjen är Gwendolyn själv.
 
Hon blir indragen i ett spel på liv och död, större än hon någonsin kunnat ana, med förräder, hemliga ordenssällskap och tidlös kärlek.
 
Kommentar:
Det här handlar om 16-åriga Gwendolyn som växer upp i en minst sagt speciell familj. Förutom att Gwendolyn själv kan se spöken (något som faller sig helt naturligt och odramatiskt), så finns det en tidsresargen i släkten. Vissa utvalda familjemedlemmar har förmågan att resa i tiden, och om man har genen eller inte beror på vilket datum man är född. Alla tror att det är Gwendolyns kusin Charlotte som bär på genen, och hon har förberetts inför sina tidsresor hela livet – läst historia, tagit danslektioner, provat ut kläder, lärt sig fäktning, och så vidare. Men så visar det sig plötsligt att det är Gwendolyn som kan resa i tiden, något som kommer som en överraskning.
 
Jag gillar Gwendolyn, hon är så väldigt tonårsvanlig trots allt det ovanliga som pågår runt omkring henne. Och tidresor är jag förstås väldigt svag för, lite tidsresande kan förhöja vilken bok som helst. Däremot saknar jag kemi mellan henne och Gideon, men jag gissar att det blossar upp i kommande böcker. Rubinröd är första delen i en trilogi där Safirblå (del 2) och Smaragdgrön (del 3) ges ut under 2013. 
 
Kerstin Giers böcker beskrivs som ”intelligent chick lit-fantasy”, och det kan jag hålla med om. Det är väldigt light fantasy, lättsam underhållning, och ett roligt äventyr att läsa. Böckerna rekommenderas för 12-15 år, men de kan med stor behållning även läsas av oss äldre. Jag ser fram emot de kommande delarna, för det här var både annorlunda och uppfriskande.
 
Fakta:
Originaltitel: Rubinrot
Förlag: Bonnier Carlsén
Antal sidor: 345
Första meningen: Medan hon föll ner på knä och brast i gråt såg han sig omkring åt alla håll. 
 
Finns på Bokus och Adlibris
Andra som bloggat om boken är Andréa i Boklandet, Lottens bokblogg, Fru E:s böcker och Bokomaten.