Varma kroppar – Isaac Marion

Världen har fyllts av zombier och ingen vet varför. R är en av dem. Zombier har inga egna känslor eller minnen – men om de äter av en människas hjärna återupplever de scener ur den personens liv.

Det är så det går till när R blir förälskad. Han dödar en ung man och övertar hans kärlek till flickvännen. Nu har R ett mål i tillvaron. Han vill hålla kvinnan gömd från de andra zombierna och se till att hon överlever.

Kommentar:
En zombiekärlekshistoria, funkar det? Det gör det. Riktigt bra dessutom!

Jag är ingen zombieexpert, långt därifrån. Mina zombieerfarenheter består i princip av Hanteringen av odöda och The Walking Dead, där zombies är allt annat än sympatiska figurer. Men här har vi R.

R kommer inte ihåg sitt namn, men vet att det börjar på R. R är annorlunda. Han tänker, han funderar, han försöker minnas hur allt var förut. Men när han möter Julie och äter hennes pojkväns hjärna, händer något mer inom honom. Han börjar känna. Han återupplever pojkvännens minnen. Och hela hans värld förändras.

Julie, som naturligtvis är livrädd för R till en början, inser snart att han är annorlunda än vanliga zombies. Ju mer tid R tillbringar med Julie, ju mänskligare blir han, talet förbättras, gången förbättras, men faktum kvarstår. Han är en zombie. Och hon en människa.

Det här är en riktigt bra historia, filosoferande och närmast poetisk på sina håll, spännande och ryslig på andra ställen, och växlar mellan att vara dyster, sorglig och rolig. Och jag tycker mycket om karaktären R, en zombie med hjärta.

Jag har sett att Varma kroppar jämförs med Twilight, men det förstår jag inte alls. Det här är en välskriven historia. Enda likheterna är att det handlar om kärlek mellan människa och vampyr/zombie. Nästa år får filmen Warm bodies premiär. Se till att du läst boken innan dess.

Fakta:
Originaltitel: Warm Bodies
Förlag: Mix förlag
Antal sidor: 287
Utgivningsår: 2012
Första meningen: Jag är död, men det är inte så farligt.

Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Boktokig och Bokboxen.