Ru – Kim Thúy

Ru betyder “vaggvisa” eller ”att vagga” på vietnamesiska. På franska är betydelsen ”bäck” eller ”flöde”. Och Kim Thúys bok är som en slingrande bäck av minnen, berättad med ett sjungande vackert språk.

Boken är uppbyggd av små fragment och minnesbilder från Kim Thúys liv. Hon tänker tillbaka på allt hon upplevt, barndomen i Vietnam, tiden i flyktingläger och som båtflykting, till uppväxten i Kanada. Historien hoppar fram och tillbaka i tiden, precis som tankarna far, eller flödet i en bäck om våren. Boken  är kort, endast 154 sidor, men jag upplever den som en fylllig och rik berättelse. Det tar sin tid att läsa den, vissa formuleringar läser jag om flera gånger.

Det är en fin berättelse, den har en egen röst, men den griper aldrig riktigt tag och berör mig så som jag hade hoppats. Den vaggar långsamt, men den bränner aldrig. Dock, läsvärd och minnesvärd. 

Fakta:
Originaltitel: Ru
Förlag: Sekwa
Antal sidor: 154
Utgivningsår: 2012
Första meningen: Jag kom till världen under Tet-offensiven några dagar in på det nya året, Apans år, när explosionerna från de långa smatterbanden som hängde utanför husen ackompanjerades av knattret från kulsprutorna.

Finns på Bokus och Adlibris.

Andra som bloggat om boken är Beroende av böcker och Malin the writer.