The Girl On Paper – Guillaume Musso

Tom Boyd är en framgångsrik författare vars två första delar i Angel-trilogin älskas av läsare över hela världen. Tänk succé i samma stil som Twilight eller Millenium-trilogin. Han är också framgångsrik på det privata planet, och hans förhållande med den vackra, berömda konsertpianisten Aurore valsar runt i veckopressen.
 
Men så tar förhållandet slut och Tom blir helt knäckt. Han kan inte skriva längre, han skärmar av sig från omvärlden och hänger sig åt alkohol och droger. Förlaget, hans manager, fansen, alla väntar och väntar på hans nästa bok, men han klarar inte av att skriva en rad. Och det är här historien tar sin början.
 
En stormig natt dyker en främmande kvinna upp i hans hem. Hon är alldeles naken, otroligt vacker, och säger att hon är Billie, en karaktär från Toms böcker. Hon har fallit ut från boken och in i den riktiga världen på grund av ett tryckfel i specialutgåvan av hans senaste verk. 
 
Hennes berättelse låter helt galen, men Tom övertygas om att det är sant. Och Billie vill göra en överenskommelse med honom. Om han skriver sin nästa bok så att hon kan återvända till den fiktiva världen, så ska hon hjälpa honom att vinna tillbaka Aurore.
 
Det här är en historia som är toppen på pappret, en originell handling som blandar fantasi och verklighet. Jag gillar det här med fiktiva karaktärer som kommer till liv. Men själva utförandet är inte riktigt lika toppen. Den känns en aning amatörmässigt skriven, och om det då är författaren själv eller den engelska översättningen det beror på vet jag inte. 
 
Det är i alla fall en fartfylld historia, en blandning av deckarhistoria och romantisk komedi. Det blir en road trip över halva jorden och en del filosoferande över författarskap och hur en bok och dess karaktärer egentligen blir levande. Helbra idé, men tyvärr halvbra utförd. Och ett minus för att boken är satt i Helvetica.
 
Fakta:
Originaltitel: La fille de papier
Förlag: Gallic Books
Antal sidor: 384
Utgivningsår: 2011
 
Finns på Bokus och Adlibris.