Saving Grace – Ciara Geraghty

Grace O’Brien vaknar upp med en rejäl baksmälla och upptäcker att hon befinner sig i säng med Bernard O’Malley, den nya killen på IT-avdelningen. Nörden med den gräsliga klädsmaken och det yviga röda håret. Hur ska hon förklara det för Shane, hennes älskade pojkvän sedan två år? Shane har alltid ställt upp för henne, inte minst den natten i Spanien när hennes bror Patrick omkom.
 
Patricks död hänger som ett mörkt moln över allt som Grace gör, och hans frånvaro påverkar relationen till alla som står henne nära. Inte minst modern som i tysthet klandrar henne för Patricks död, men ingen kan döma Grace hårdare än hon gör själv.
 
Grace försöker glömma natten med Bernard och koncentrerar sig istället på hennes systers annalkande bröllop. Men saker blir lite komplicerade när Grace förflyttas till IT-avdelningen, skrivbordet mitt emot Bernards. Och så blir hennes bästa vän förälskad i en kille, och det är inte vem som helst… 
 
Saving Grace är Ciara Geraghtys debutbok, och en mycket bra sådan. Jag har tidigare läst Finding Mr. Flood, hennes tredje utgivna bok, också den riktigt bra. Jag tycker verkligen om Geraghtys berättarstil. Hon påminner en del om Marian Keyes, när Keyes gör det bra vill säga. Det finns allvar och svärta i botten, men historien berättas på ett underhållande och roligt sätt. Karaktärerna är också vältecknade. Jag gillar Grace jättemycket, det är lätt att känna igen sig i henne. 
 
Det finns många element som gör historien så bra, det är först och främst Grace. Alla karaktärerna får plus i kanten, men Grace är fantastisk. Hon röker för mycket, dricker för mycket, är stor, klumpig och slarvig. Något av familjens svarta får. Men hon blir inte en fånig och överdriven karikatyr, utan tvärtom framstår hon som levande och mänsklig. Det går inte att inte tycka om henne. Jag gillar också hela den irländska familjen bestående av starka kvinnor, systrarna som håller ihop och så modern. Hur går man vidare i livet när man förlorat sin son? Och det stundande bröllopet – säg den historia som inte blir ännu lite bättre av ett bröllop!
 
Det här är riktigt bra chicklit, Ciara Geraghty vet vad hon pysslar med!
 
Fakta:
Förlag: Hodder & Stoughton
Antal sidor: 442
Utgivningsår: 2009
Första meningen: The weather has changed.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Boktoka.