Modershjärtat – Katerina Janouch

En allvarlig olyckshändelse drabbar Cecilia Lunds familj. Mormor Sonja blir påkörd utanför sitt hem och lämnas liggande ensam på gatan. Cecilia och systrarna Susanna och Maria turas om att vaka vid hennes sida på sjukhuset, tillsammans med sin mor Christina. Vem kan vara så hjärtlös och feg och köra på en gammal kvinna? Sakta kryper den oväntade sanningen fram: ett brott som varit fördolt i decennier är på väg att uppdagas och de få vittnen som kan berätta om det som hände måste tystas till varje pris. Och den sista av dem är Sonja…

Samtidigt försöker Cecilia hitta balansen mellan sitt arbete som barnmorska och livet som mamma och hustru. Cecilia känner sig splittrad i sin nya tillvaro som fembarnsmor och hon ställs även inför starka känslomässiga utmaningar. För kärleken minskar inte när livet förändras. Den ändrar bara karaktär. Men vad händer när modershjärtat hotar att sprängas i tusen bitar?

Kommentar:
Katerina Janouch är tillbaka med femte boken om barnmorskan Cecilia Lund. De fyra tidigare är Bedragen, Systerskap, Hittebarnet och Tigerkvinnan.

Katerina Janouch är drottningen av relationsromaner, hon utforskar relationer mellan man och kvinna, mellan barn och förälder, mellan systrar och mellan kollegor, och hon gör det mycket bra. Det är lätt att känna igen sig i alla små, skarpa iakttagelser av vardag och familjeliv – det är makaroner, dagishämtningar, syskonbråk och Facebook. I centrum av allt står förstås Cecilia, nu nybliven fembarnsmor, men hon står inte alldeles stadigt och tryggt. Mormor Sonja blir påkörd, det blir inbrott, otäcka saker följer på varandra. Cecilias känslor för Per finns kvar och blossar upp, och vad håller John på med? Skilj er eller skärp er vill jag bara säga. (Jag röstar på skilsmässa.)

Det som är så skönt med Janouch är att man vet att hon alltid levererar. Det blir alltid bra, böckerna håller jämn, hög kvalitet och man blir aldrig besviken. Det är alltid ett nöje att återse Cecilia Lund – jag längtar redan till nästa bok!

Fakta:
Förlag: Piratförlaget
Antal sidor: 448
Utgivningsår: 2012
Första meningen: Han stod med armarna i kors vid fönsternischen i salongen och såg ut över den lilla parken utanför.

Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är En bok om dagenMalins bokblogg,  och boktok73.