Radhusdisco – Morgan Larsson

Vi får följa Morris från skolstarten i slutet av sjuttiotalet och rakt in i ett pastellpulserande åttiotal.

Morris trivs med sina vänner på lågstadiet, trots att Linus alltid får alla tjejer och bortskämde Ubbes lekregler verkligen är i märkligaste laget. Mycket motvilligt flyttar han till en ny skola och en ny tid: mellanstadiet.

Där väntar en helt annan värld och nya bekantskaper som magister Cliffhanger med sina otroliga historier, Peo-på-cykeln, Benny med den rysansvärda samlingen och Caroline med rökringarna.

På högstadiet blir världen större, förälskelserna djupare, vännerna vildare och desperationen starkare. Hur får man henne man drömmer om? Och vad gör man när kompisarnas råd är lika vansinniga som ens längtan?

Kommentar:
Radhusdisco beskrivs som en varm och rolig hyllning till åttiotalet, men jag tycker det är lika mycket en hyllning till vanligheten. Till medelmåttorna, de som aldrig syntes eller hördes mest, de som var varken tuffast, snyggast eller töntigast.

Radhusdisco är att jag hela tiden hör Morgan Larssons röst i huvudet när jag läser, det är precis som att lyssna på när han berättar någon historia i radion. Det gör att hela boken känns väldigt äkta, som att Morgan verkligen upplevt allt det han skriver om. Han säger att nittio procent av händelserna i boken är sanna och ”Morris är inte jag, men det finns å andra sidan ingen i hela världen som är så mycket Morris som jag”.

Radhusdisco är skönlitteratur, ingen självbiografi, och är på det hela taget en ganska odramatisk historia. Det händer inte så mycket, men det är gör absolut ingenting. Det är mycket nostalgi och tidstypiska inslag, vilket jag gillar. Är man 70-talist så känner man igen sig i mycket. Jag tycker det är riktigt trevligt att läsa om Morris och hans vänner, och det vore kul att få följa honom vidare in i vuxenlivet också.

Fakta:
Förlag: Pocketförlaget
Antal sidor: 343
Utgivningsår: 2011
Första meningen: ”Det här uttrycket har ni nog hört”, sa vår norrländske lärarvikarie Johan och plockade upp en krita från hyllan längst ner på svarta tavlan.

 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Boktoka, Med näsan i en bok, Bokhora och Bokslukarnas blogg.