Brott i Sverige – Dag Öhrlund

Varför slår några pojkar två oskyldiga flickor medvetslösa och lämnar dem att dö på en frusen grusväg?
Vad får två tonårskillar att sticka ut ögat på en restaurangägare i Malmö och mörda hans fru med rasande knivhugg?
Hur kan tre ynglingars frustration resultera i att 63 ungdomar dör och 213 skadas?
Varför kunde den våldsamma rånarligan få härja i sju år utan att polisen kunde hindra den och hur kunde det ta över 20 år att sätta stopp för en av Sveriges värsta pyromaner?

Kommentar:
Brott i Sverige är en reportagebok om tolv svenska brott, det handlar om alltifrån styckmord till rån, mordbrand och utpressning. Dag Öhrlund har under ett års tid rest runt i Sverige, besökt brottsplatser, pratat med offer och intervjuat poliser. Han har läst och analyserat över 7 000 sidor förundersökningar, tekniska protokoll och domar.

Många av fallen är bekanta, och man kan tycka att de valsat runt i pressen i åratal så pass att man läst allt, men när de sammanställs på det här sättet från början till slut så får man en helhetsbild av händelserna. En del är riktigt makabra och groteska händelser som är lika obehagliga som fascinerande att läsa om. Jag fastnar speciellt för kapitlet om Stenbergapyromanen, sjukt intressant, och ett för mig tidigare okänt fall.

Jag tycker inte att man får särskilt många förklaringar, till varför, som utlovas. Det är mer en sammanfattning av brotten, vilket i sig är intressant nog. Men några djupare analyser om varför förövarna agerade som de gjorde får man inte. Det hade gett en extra dimension om Öhrlund fått med uppföljningar, intervjuer med förövarna eller liknande.

Men helt klart en läsvärd och lättläst bok för dig som går igång på kriminaldokumentärer eller Aftonbladets extrabilagor om Brott som skakat Sverige. (Som jag.)

Som extramaterial finns med ett kapitel om modern kriminalteknik, CSI fast på riktigt.

Fakta:
Förlag: Bra Böcker
Antal sidor: 458
Utgivningsår: 2011
Första meningen: Den här boken handlar om brott i vår tid, om vad människor i Sverige gör mot varandra.

Finns på Bokus och Adlibris.