Kaffekokarkokboken – Katja Wulff

Katja Wulff var en gång i tiden en lat student som inte orkade gå ut i det gemensamma köket för att laga mat, utan bestämde sig för att tillaga sina nudlar i kaffebryggaren istället. Hon fortsatte experimentera med andra maträtter, började blogga om sina recept, och bloggen blev också Årets Matblogg 2010. Nu har det även blivit en bok av det hela, fylld med massor av recept som alla kan tillagas i en kaffekokare.

Men det här är ingen vanlig kokbok. Det är inte ens en vanlig bok. Det här kan till och med vara den konstigaste bok jag läst. Varför? är en fråga som dyker upp titt som tätt när man bläddrar i Kaffekokarkokboken, men lika ofta besvarar jag själv frågan med en motfråga Varför inte? Jag är helt förälskad och stum av beundran. Och samtidigt lite äcklad.

Väcker känslor det gör den, blandade känslor. Det är underbart och äckligt, roligt och vidrigt, galet och inspirerande, bisarrt och läskigt. Allt på samma gång. Här finns recept på till exempel prinsesstårta, palt, bläckfiskspett, kattmat och borsjitj. Och så några sidor längst bak för dina egna kaffekokarrecept som du förhoppningsvis ska bli inspirerad att komponera.

Boken innehåller också en mängd bilder, fotograferade av Dan Sörensen som är Katjas sambo. Jättesnygga foton, som så fint illustrerar galenskaperna. Det är nästan så att man blir sugen till och med på grisatassarna. (Fast nej, där går faktiskt gränsen för mig, ingredienser som behöver rakas innan tillagning går bort!)

Kaffekokarkokboken är skriven med glimten i ögat och är den perfekta presentboken, till vem som helst faktiskt. Den är garanterat en humörhöjare och blir en snackis runt vilket fikabord som helst.

Jag avslutar med ett citat från en av hennes bloggbesökare ”För det första vill jag säga: Att du verkar helt sinnessjuk! Men herregud vad jag älskar såna som du!” Och det sammanfattar ganska väl det intryck man får av Kaffekokarkokboken.

Fakta:
Förlag: Telegram Bokförlag
Antal sidor: 109
Utgivningsår: 2011
Första meningen: Hej, det är jag som är Katja.

Finns på Bokus och Adlibris.