Frostnätter – Arnaldur Indridason

En kulen höstkväll hittas en kvinna hängande i en snara i sin sommarstuga vid en ensligt belägen sjö. Det verkar inte vara något mystiskt med hennes död, men när Erlendur får ett kassettband med en inspelning av en seans kvinnan deltog i strax före sin död, känner han att han måste gräva i hennes historia och ta reda på varför hennes liv fick ett så plötsligt och tragiskt slut. Samtidigt blir han engagerad i gamla olösta mysterier med försvunna människor och får tampas med spöken från sitt eget förgångna.

Kommentar:

Jag kanske borde byta namn på den här bloggen till ”Arnaldur Indridasons hyllningsblogg”, med tanke på hur ofta jag lovordat hans fantastiska böcker om kriminalaren Erlendur Sveinsson. Jag blir mer och mer övertygad om att Indridason är världens bästa deckarförfattare. Ja, det är stora ord, men de är befogade.

Frostnätter är sjätte boken i serien, och den allra bästa sedan Kvinna i grönt. Som brukligt vävs dåtiden ihop med nutiden när Erlendur nu fastnar för att utreda ett självmord som kanske inte är ett självmord, samtidigt som han undersöker två separata försvinnanden från det förflutna, som kanske har ett samband. Det övernaturliga tangeras, men inte så mycket att det blir konstigt.

På det personliga planet nystas Erlendurs bakgrund upp ytterligare. Traumat från barndomen med brodern som försvann spelar en central roll i Erlendurs liv, i hela hans sätt att vara och hans intresse för försvinnanden, och nu tvingas han konfrontera delar av sitt förflutna.

Som alltid när det är Indridason, så kan man räkna med en intelligent och välskriven historia, i ett långsamt tempo, med så många olika lager och sinnestämningar, men hela tiden i moll. Och allt mot en bakgrund av det fantastiska, suggestiva isländska landskapet och mentaliteten. Lika melankoliskt som det är lysande.

Fakta:
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 311
Utgivningsår: 2009
Första meningen: Maria hade knappt varit medveten om att hon befann sig på begravningen.

Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Boktoka, Calliope Books och Pocketblogg.