Önskelista och köpargument

Det har kommit, och kommer, så många bra böcker nu på senhösten och vintern att jag blir alldeles prillig. Men vilka ska jag välja…

I december kommer Anna Fredrikssons Sommarhuset i pocket, den har jag varit sugen på sen i somras så den känns given. Pocket räknas dessutom inte ens in i bokköpsbudgeten eftersom de är så billiga.

Snart kommer också Dash och Lilys utmaningsbok av Rachel Cohn och David Levithan. Författarduon bakom en av mina absoluta favoritböcker någonsin, Nick & Norahs oändliga låtlista. Och hallå, om favoritförfattarna bakom favoritboken ger ut nytt, då räknas det inte heller in i bokköpsbudgeten.

Alldeles färsk är Liza Marklunds Du gamla du fria, som jag också är sugen på. Jag har läst alla andra av Marklunds böcker om Annika Bengtzon, och när det kommer en ny bok i en serie man följer så räknas det inte heller in i bokköpsbudgeten. Dessutom har jag alla hennes andra som inbundna och då vore det ytterst konstigt om jag väntade tills denna kom ut i pocket.

Sankta Psyko av Johan Theorin vill jag också läsa, och eftersom jag inte var så förtjust i hans senaste, Blodläge, så känns det som att det vore schysst mot honom att läsa och förhoppningsvis gilla hans nya. Och om man gör saker för att vara snäll mot andra så räknas det inte heller in i bokköpsbudgeten.

Snart kommer också Alla monster måste dö! ut i pocket, och ni vet redan vad som gäller för pocket. När boken dessutom är en reportagebok, det vill säga läsningen är lika mycket nytta som nöje, så är det ytterligare ett skäl för att inte behöva räkna in den i bokköpsbudgeten.

Min deckarfavorit, Arnaldur Indridason, har kommit ut med två böcker i höst. Sjunde boken om Erlendur Sveinson, Mörka strömmar, har kommit i pocket, och bok nummer åtta, Svart himmel, som inbunden. Om jag då avstår från att köpa den dyra, inbundna, bok åtta, så tycker jag det är det fritt fram att köpa sjuan. Som dessutom är pocket. Och ska man inte dra sitt strå till stacken och försöka hjälpa isländska ekonomin genom att stötta deras författare?

Belinda Bauer och Mörk jord är en annan bok som jag känner habegär inför. Den verkar grymt bra, och något måste man väl ändå få unna sig när det är jul?