Min Booky Wook: Ett liv med sex, droger och stand up – Russell Brand

Innan jag läste Min Booky Wook, som är Russell Brands självbiografi, hade jag rätt dålig koll på vem han egentligen är och vad han har gjort. För mig har han mest varit den snygge (OBS så länge han har skägg!) stand-up komikern som dejtat Kate Moss och gift sig med Katy Perry.

Men han har förstås en historia att berätta. Med en mamma som drabbades av cancer tre gånger under uppväxten, en styvpappa han inte kom överens med, och en pappa som introducerade sonen, barnet, i porr och prostitutionsvärlden så är det förstås klart att det satt sina spår.

Hela hans liv verkar ha bestått av lika delar ambition och självdestruktivitet, en drivkraft och en talang som gett honom fantastiska jobb och karriärmöjligheter, och så en destruktiv sida som gjort att han fått sparken gång efter gång på grund av sina upptåg. Världen han beskriver är en dekadent värld, med droger och sex, heroin, crack och prostituerade, och trots att det är både äckligt och vidrigt så berättar han med en sådan distans och ironi att det blir underhållande att läsa om. Komiker som han är så kan han förstås berätta händelser och anekdoter på ett roligt sätt, men när man läser mellan raderna så är det istället sorg och svärta man ser. Hur tragiskt allt är, egentligen. Hur han använder sig av humor för att dölja sina tillkortakommanden. Hur han hela tiden testar gränser och saboterar för sig själv.

Russell Brand är en sån där karismatisk personlighet som man både älskar och hatar på samma gång. Han gör något helt galet men är samtidigt så charmerande och ursäktande att man förlåter honom. Och det är nog anledningen till att han befinner sig där han är idag, och inte död eller hemlös som så många andra av hans missbrukarvänner. Jag älskar den excentriska sidan av honom som tar sig uttryck i att han exempelvis under några månader hade en mus boendes i sitt hår.

Det här är en ärlig och uppriktigt berättad biografi, brutalt ärlig, han döljer ingenting. Verkligen ingenting. Och det är väl hans testa gränser-personlighet som är anledningen till det: ”Om jag skriver det här vad blir reaktionen då?”. Min Booky Wook slutar 2005, innan det stora karriärgenombrottet sker. Det får vi läsa om i uppföljaren som helt logiskt heter Booky Wook 2. Den finns än så länge inte översatt till svenska.

Fakta:
Förlag: Basil
Antal sidor: 343
Utgivningår: 2011
Första meningen: Morgonen den första april 2005 vaknade jag på ett behandlingshem för sexmissbrukare i en förort utanför Philadelphia.

Finns på Bokus och Adlibris.