Sju miljoner klimatsmarta pocketböcker

Morgonens bästa nyhet läste jag hos Bläcklilja: Pocketböcker blir klimatsmarta.

Det är Månpocket och Bonnier Pocket som lanserar Klimatsmart pocket – en ny miljövänligare pocketbok. Den är FSC-certifierad, klimatkompenserad och stödjer Världsnaturfonden WWFs klimatarbete.

Pappret i böckerna kommer från FSC-certifierade skogar, och för att undvika långa transporter kommer de att tryckas i svenska tryckerier, som även de är FSC-certifierade. På ett år handlar det om cirka 7 miljoner pocketböcker som produceras miljövänligare.

I mitten på april kommer de första klimatsmarta pocketböckerna ut i handeln, och det är ett första steg i ett långsiktigt miljöarbete.

Jag har funderat mycket kring det här med miljötänk och miljöansvar hos förlagen, och hos oss som konsumenter. Även om många böcker redan idag trycks på FSC-certifierat papper så görs det ofta i länder som Litauen för att hålla nere kostnaderna, med långa transporter till följd. (Och kanske inte heller lika stränga miljölagstiftningar i öst? Jag vet inte.) Att istället trycka böckerna i Sverige tycker jag är ett stort lyft. Jag blir superglad av den här sortens initiativ, och hoppas att fler förlag följer efter!