Bokalfabetet 2.0 del 1

Då var det dags igen, Linda kör igång med en ny bokstavsutmaning. Klurigt men kul! Här kommer mina svar på första bokstaven, A:

1. Fem ord att associera till: Avsätta, Aldrig, And, Analfabet, Avec
Att få ihop alla ord i en titel klarar jag inte av. Ayaan Hirsi Ali har skrivit En fri röst, en av de bästa självbiografier jag läst. Hon växte upp i Somalia, med klanstrukturer och många analfabeter i sin omgivning. Presidenten och diktatorn Siad Barre avsatte politiker som tillhörde andra klaner än sin egen, vilket ledde till strider och inbördeskrig, och så småningom blev han själv också avsatt. Hirsi Ali flydde till Nederländerna och har blivit en symbol för kvinnokamp över hela världen. Trots dödshot från muslimska extremister så tystnar hon aldrig.

2. Fiktiv karaktär på A
En av mina favoritkaraktärer är Anne på Grönkulla, den rödhåriga, föräldralösa flickan med den rika fantasin.  Anne får bli mitt A-val.

3. Bok med arbetarfokus
Mig äger ingen
är Åsa Linderborgs berättelse om uppväxten med sin ensamstående arbetarpappa. Det är ett varmt och kärleksfullt porträtt av pappa Leif som dricker för mycket, drömmer om det klasslösa samhället och tycker att kroppsarbete är det enda som räknas. Jag tyckte väldigt mycket om boken och den är ofta i tankarna trots att det är länge sen jag läste den. Jag fastnade speciellt för Åsas farmor, som påminner mig om min egen mormor.