Dolda djup – Ann Cleeves

En sommarkväll när Julie Armstrong kommer hem hittar hon sin tonårsson död i badkaret. Först misstänker polisen självmord. Men snart förstår de att han blivit strypt och sedan placerad i det vattenfyllda badkaret som smyckats med blommor.

En märklig scen för ett mord tycker kriminalinspektör Vera Stanhope och hennes kollegor. Mer förbryllande blir det när de senare hittar en ung kvinnas kropp i en vattenfylld klippskreva fylld av blommor. Två mycket märkliga mord har inträffat.

Den excentriska kriminalkommisarien Vera Stanhope måste hitta svaren på de gåtfulla morden innan mördaren slår till igen. En mördare som tycks göra konst av döda kroppar.

Kommentar:
Ann Cleeves är min absoluta favoritförfattare när det gäller deckare. Hennes Shetlandskvartett är makalöst bra (med undantag för fjärde bokens slut som jag ännu ondgör mig över).
Dolda djup är första boken på svenska med kommisarien Vera Stanhope i huvudrollen. Det är tredje boken med Vera i huvudrollen, men alltså den första som översatts. Jag vet inte varför, men jag misstänker att det har med tv-serien att göra, som inleds med just Dolda djup.

Och jag tokgillar det här. Ann Cleeves håller stilen. Nu har handlingen förflyttats från Shetlandsöarna till nordöstra England. Det är en annorlunda miljö, men det är ändå en del likheter i karaktärerna. Lite kärva sådär, typiskt nordliga. Temat med fågelskådning som Cleeves är välbekant med finns med här också. 

Vera Stanhope är inte den traditionella kvinnliga polisen, hon är lite för gammal, väger lite för mycket, dricker lite för mycket, bor ensam och bär på en del bagage som gör henne till en intressant karaktär. Hon är också en skicklig utredare med en en förmåga att få misstänkta och vittnen att öppna upp sig, då de inte ser henne som särskilt smart eller skärpt. Hon är en underbar figur, som jag ser fram emot att få komma närmare och lära känna i fler böcker.

Har du ännu inte bekantat dig med Ann Cleeves tycker jag verkligen att du ska göra det. Det är spännande, underhållande och lågmälda deckarhistorier som är kluriga fram till sista sidan, misstankarna växlar fram och tillbaka hela tiden. Och så har hon alltid starka miljöskildringar och personbeskrivningar. Låt Cleeves bli sommardeckaren i år!

Fakta:
Antal sidor: 368
Utgivningsår: 2011
Första meningen: Julie snubblade ur taxin och såg den köra iväg.

Finns på Bokus och Adlibris.

Andra som bloggat om boken är Läshunger, Boksnoken, och Bokbrus.