Ann Cleeves återvänder till Shetlandsöarna

Den som brukar läsa min blogg känner säkert till min vurm för Ann Cleeves Shetlandskvartett. Svart som natten, Vita nätter och Rött stoft hör till mina absoluta favoritdeckare, och jag har rekommenderat dem till alla jag stött på. Men så kom fjärde och avslutande delen, Blå gryning, och den förstörde allt. Slutet var en katastrof och ett mycket dåligt avslut på en serie. Hade det som hände hänt i bok ett eller två eller tre vore det en helt annan sak, men inte i den sista.

Jag har sörjt i snart ett år och till och från varit småirriterad på det ovärdiga slutet. Jimmy Perez förtjänade mer än så och vi läsare förtjänade mer än så. Men, jag har lämnat ilskan bakom mig och lugnat mig så pass mycket att jag mailade Ann och frågade henne (trevligt och snällt) om hon kommer att skriva fler böcker om Jimmy Perez. Och det ska hon! Hon förklarade också varför hon gjorde som hon gjorde med slutet, vilket jag inte skriver ut här för att spoila för den som inte läst boken, men man kan säga att hon gjorde det just för att kunna skriva fler böcker om Perez. Och det köper jag.

Allt är förlåtet bara fler böcker kommer. Nu hoppas jag bara att det inte tar allt för länge innan vi får återvända till Shetlandsöarna. Men jag kan vänta på min favoritkommisarie Jimmy Perez nästan hur länge som helst. Bara han kommer tillbaka nån gång så är jag nöjd.

Under tiden, om man är sugen på mer av Cleeves, kan man läsa hennes serie om Vera Stanhope. Första boken Dolda djup kommer ut på svenska i april, och så småningom kommer även tv-serien.