Fångad – Lucy Christopher

Jag hade just bråkat med mina föräldrar när jag fick syn på dig på Bangkoks flygplats. Du hade något speciellt i blicken, som om du ville ha något av mig. Ingen hade någonsin sett på mig på det sättet förut, med en sådan intensitet. Du fick mig ur balans, gjorde mig generad.

Men du kidnappade mig. Tog mig från allt som var välbekant, till sand och hetta, smuts och fara. Och du förväntade dig att jag skulle älska dig.

Kommentar:
Sextonåriga Gemma är på väg från Bangkok till Vietnam tillsammans med sina föräldrar när hon kidnappas av en främling. Mannen, Ty, för henne till Australien, där han har ett litet hus mitt ute i ingenmansland.

Ty har valt ut Gemma, han har spanat på henne sedan hon var tio år, och vet det mesta om henne och hennes familj. Han har stulit henne, för att ge henne ett bättre liv. Gemmas känslor växlar från rädsla till ilska till apati och likt Stockholmssyndromet en attraktion till sin kidnappare.

Själva storyn är helt fantastisk, en fasansfull och pirrande psykologisk thriller. Utförandet är jag dessvärre inte fullt nöjd med. Hela boken är berättad av Gemma, skriven som ett brev till kidnapparen, och det håller inte riktigt. Jag hade önskat att få mer grepp om både Gemma och Ty också, speciellt Ty hade jag velat lära känna bättre. Så inte riktigt en fullträff, men spännande och läsvärd!

Fakta:
Förlag: Rabén & Sjögren
Antal sidor: 319
Utgivningsår: 2010
Första  meningen: Du såg mig innan jag såg dig, på flygplatsen, den där augustidagen.