Gränsöverskridande böcker

Den här lilla enkäten hittade jag hos EnligtO som i sin tur hittade den hos Vixxtoria.

1. En bok som fick dig att bokstavligt talat missa bussen/bränna vid middagen/låta badvattnet rinna över/glömma att gratta din älskling på födelsedagen/motsvarande:
Det händer inte så ofta att jag glömmer, men det händer ofta att jag medvetet ignorerar och förhalar för att jag är inne i en bra bok. Senaste gången det hände var igår när jag läste Lucy Christophers Fångad då jag inte kunde börja laga middag förrän boken var klar. Det var ju så spännande…

2. Ett namn ur en bok (eller på en författare) som du redan har gett eller allvarligt överväger att ge ditt barn (eller häst eller hund eller marsvin eller bil):
När jag var liten bestämde jag att mina barn skulle heta Dina och Dorinda, efter systrarna i Det blåser på månen. Så blev det inte. När jag var tonåring bestämde jag att min eventuella dotter skulle heta Annabel, efter Edgar Allen Poes fantastiska Annabel Lee. Så blev det inte heller. Tack och lov säger nog mina döttrar…

3. En plats som du besökt bara för att den nämnts i en bok (eller för att en författare har bott där/gett namn till en pub där/kastat en äppelskrott där):
Jag har inte besökt någon plats, än, men jag drömmer om Diana Gabaldons Skottland och att få hälsa på hemma hos Brontë och Austen. Och förstås Isfolkets dal som jag drömt om sen 1989…

4. En tavla som skulle bli en bra bok?
Den här tavlan av Alfonso Simonetti, Ancor Non Torna (And She Never Returned), skulle göra sig utmärkt som en gotiskinspirerad spännande roman. Vem är kvinnan? Vad är det som har hänt? Vart är hon på väg?

5. Det är mycket tjat om böcker som blir film (och dåliga filmatiseringar av bra böcker), men vilken låt skulle kunna bli en bra bok?
I don’t like Mondays av Boom Town Rats, som är inspirerad av den då 16-årige Brenda Ann Spencer som sköt ihjäl och skadade flera personer på sin skola med motiveringen att hon inte tycker om måndagar.