Bokfrågornas ABC del 20

Turen har nu kommit till bokstaven T i den alfabetiska utmaningen hos enligt O.

Berätta om en bok som handlar om turism!
Jag tänker direkt på Den vita massajen av Corinne Hoffman, som egentligen inte handlar om turism, men schweiziska Corinne är på semester i Kenya när hon blir blixtkär i massajkrigaren Lketinga. Hon lämnar pojkvän, familj, sitt civiliserade liv och flyttar in i hans hydda ute i bushen. En fascinerande berättelse som jag för liv inte kan förstå.

Jag har funderat en del kring trender inom litteraturen. När man studerar litteraturhistoria talas om olika stilar som romantik, naturalism och modernism. Vilka trender skulle du säga karaktäriserar litteraturen just nu?
Vampyrtrenden är förhoppningsvis på väg bort, i övrigt kommer jag inte på någon särskild trend. En genre som jag hoppas blir ny trend är romance, som ju är stort utomlands men inte särskilt stort i Sverige.

Vilken är din favorittitel?
Jag gillar poetiska titlar, och Björn Ranelids Bär ditt barn som den sista droppen vatten är nog en av de finaste.

Berätta om en bok där tillfälligheter spelar stor roll.
Dagen efter av Lionel Shriver handlar om hur ett ögonblick kan förändra livet, och hur annorlunda allt kan bli beroende på de små val man gör. Irina ställs en natt inför ett val: ska hon stanna med sin trygga akademikermake Lawrence eller ska hon lämna honom för den spännande snookerspelaren Ramsey? Boken är uppbyggd med två parallella handlingar där vi får följa hennes olika liv, utifrån de båda olika scenarierna.