Bokgeografi Skottland

Nu reser vi till Skottland, en favorit för mig både i litteraturen och verkligheten. Jag har aldrig varit där men hoppas kunna ta mig iväg dit.

1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig i Skottland eller är skriven av en författare med anknytning dit.
Så klart väljer jag min favoritbok, Främlingen av Diana Gabaldon. Den tar sin början efter andra världskrigets slut då Claire Randall och hennes man Frank reser till Skottland för att lära känna varandra igen efter krigsårens påtvingade separation. Vid en utflykt till häxringen Craigh na Dun förflyttas Claire bakåt i tiden till 1743 där de skotska klanerna kämpar ett blodigt frihetskrig mot den engelska kungamakten. Claire misstänks vara engelsk spion och tas till fånga av klanen MacKenzie. Där möter hon Jamie Fraser som blir hennes beskydddare och älskare. Mellan dem växer en passion som är starkare än tid och rum. Claire inser att Jamie är mannen hon väntat på i hela sitt liv. Men kan hon stanna kvar? Eller måste hon resa tillbaka…?

2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till Skottland. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.
Ann Cleeves är inte skotska, men har skrivit några mycket bra deckare som utspelar sig på Shetlandsöarna. Hon har också själv bott på Fair Isle och jobbat som kokerska på ornitologstationen där. Hennes Shetlandskvartett består av tre kanonbra böcker och ett helgerån. Jag har ännu inte förlåtit henne för katastrofslutet, men de tre första böckerna är riktigt bra deckare. Fina miljöskildringar och fina, fina kommisarien Jimmy Perez.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Skottland, som du inte läst, men är nyfiken på.
Jenny Colgan är en brittisk chick-lit författare som är född i Skottland, men bor numera i Frankrike. Jag har inte läst något av henne, men hennes böcker verkar vara roliga.