Bokfrågornas ABC del 1

Lilla O kör en reprisrunda på sin alfabetsutmaning, och eftersom det är semestertider känner jag att jag har så mycket bloggtid över så jag hakar på. Får se om jag orkar med hela alfabetet, men jag gör ett försök i alla fall!

1. Alfa var första bokstaven i det grekiska alfabetet. Berätta om en bok som du på något sätt förknippar med Grekland.
Jag tänker direkt på Tsatsiki och farsan av Moni Nilsson. I den här boken får Tsatsiki äntligen träffa sin grekiske pappa bläckfiskaren Yanis. Jag minns ärligt inte så mycket av själva boken, det är filmen som tagit över minnesbilderna. En mycket bra sådan som 9-åringen sett ett par gånger under sommaren.

2. Adam var enligt Judendomen, Kristendomen och Islam den första människan på jorden. Nämn en bok som handlar om eller är skriven av en Adam.
Hmm.. svårt. Jag läste nyss om en Adam, i Konsten att vara en ungkarl av Mike Gayle. En mycket rolig bok, och en Adam som man tycker om.

3. Vilka var de första böckerna du minns att du läste eller hörde när du var barn? Har du läst dem för dina egna eller andras barn?
Jag minns högläsning av Astrid Lindgren, både min mamma som läste och Astrid själv, på kassettband då. Främst Emil och Madicken. De har jag läst, och läser, även åt mina barn, men det är Pippi som är favoriten nu.

De första jag läste själv var nog de rödryggade Wahlströms-böckerna, och där var stora favoriten Vitnos-böckerna av Marie-Louise Rudolfsson. Jag minns också Systrarna P och Lilla Bus. De har jag försökt pracka på mina två äldsta barn med blandat resultat.

4. Mänsklighetens vagga finns enligt forskare i Afrika. Berätta om en bok som  på något sätt anknyter till denna väldiga kontinent.
En av de bästa, eller kanske den bästa bok med Afrika-anknytning, som jag läst är En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie. Det är en riktig läsupplevelse som ni måste läsa om ni inte redan gjort det.