Bara vanligt vatten – Kajsa Ingemarsson

Succéförfattaren Stella Friberg tycks ha allt en kvinna kan drömma om. Hennes böcker om Franciska Falke – en ung, självständig privatdetektiv i 1800-talets Stockholm – ligger ständigt på topplistorna både i Sverige och utomlands.

Nu ska den tionde och sista boken i serien skrivas. Och allt vore gott och väl om det inte varit för en läcka i badrummet. Det blir upptakten till en räcka oväntade och omtumlande händelser som kommer att förändra Stellas liv i grunden.

Kommentar:
Det här är en underhållande och smårolig historia som börjar svagt men växer mot slutet. Visst är det stereotypt och förutsägbart, men det händer också en hel del under resans gång. Jag är förtjust i historier av typen Bodyguard där ”mannen av folket möter den rika, framgångsrika kvinnan”, och det är precis det som händer här.

Jag gillar när Ingemarsson blandar in riktiga personer, som Åke Edwardsson, Guillou och så vidare med de påhittade karaktärerna, och mycket av kultursnobberiet hon möter som folkkär topplisteförfattare är roligt att läsa om. Hela skrivarprocessen, utgivningsarbetet och PR-maskineriet är också kul att följa.

Jag gillar däremot inte de många partierna där man får följa Franciska Falke, de är så dåligt skrivna och jag skummade igenom de sidorna. Förstår inte varför de är så dåliga? 

Fakta:
Förlag: Månpocket
Antal sidor: 560
Utgivningsår: 2010
Första meningen: Jakob Metselius höjde huvudet och lystrade, men i den stora föreläsningssalen var det alldeles tyst.