Bokfrågornas ABC del 25

Det var ju nyss jag svarade på X i Bokfrågornas ABC och så är redan Y här, tiden rusar verkligen på med expressfart så här innan jul. Här kommer mina Y-svar.

Yggdrasil är världsträdet med tre rötter i den nordiska mytologin där de tre nornorna bor. Berätta om en bok där mytologi har betydelse.
Johanne Hildebrandts Valhalla-trilogi handlar om nordisk mytologi, om våra gudar innan de blev gudar. När de var vanliga människor av kött och blod. Freja, Saga, Idun är huvudpersonerna i de tre mycket bra böckerna.

Kan du berätta om en riktigt ytlig bok som du har läst?
Shopaholic-böckerna av Sophie Kinsella som handlar om den shoppingberoende Becky Bloomwood måste väl vara ytliga om något. En shopaholic i New York är nog den ytligaste i hela serien, men det är underhållande och lättsam läsning. Det är inte hård och kall ytlighet, utan ytlighet med värme och charm.

Yta kan i vissa fall vara avgörande för hur böcker betraktas. Vilket är det vackraste/bästa/coolaste/fulaste/tråkigaste bokomslag du vet?
Totalt omöjligt att välja ut bara ett och det växlar hela tiden vilka stilar jag tycker bäst om. Men rent generellt så är svenska bokomslag trista och tama jämfört med framförallt de amerikanska. Även om det hänt mycket på bara det senaste året så är vi ändå ljusår efter när det gäller omslagsdesign i Sverige. Och jag förstår inte varför eftersom vi är så långt framme på alla andra områden? Och varför, varför envisas förlagen med att göra om omslag för den svenska marknaden när det oftast blir så mycket sämre än när man håller sig till originalet? Jag förstår inte anledningen? Men det är en helt annan diskussion som kräver ett helt eget blogginlägg (eller en helt egen blogg).

Fula omslag:
       

Fina omslag:
    
  


Finns det någon avslutad bokserie som du önskar att det fanns ytterligare böcker i?
Ann Cleeves Shetlandsskvartett borde bli en kvintett. Eller sextett. Jag älskade serien, hennes karaktärer, hennes miljöbeskrivningar, de var helt fantastiska. Men hennes fjärde och sista bok slutade katastrofalt dåligt. En femte bok i serien skulle kunna få mig att förlåta henne.