Konsten att tala med en änkling – Jonathan Tropper

” Jag hade en fru. Hon hette Hailey. Nu är hon borta. Och jag med.”

Doug har träffat sitt livs kärlek, och förlorat henne. Knappt trettio år gammal är han en deprimerad, alkoholiserad änkling. Han vill helst vara ifred men motarbetas av sin tvillingsyster, sin tonåriga styvson och stans alla singelkvinnor.

Kommentar:
Det finns mycket att gilla med den här boken. Från det yttre – det vill säga pakteringen med den träffsäkra titeln, ett snyggt omslag och det behändiga formatet med mjuka pärmar och invik, till det inre med ett bra val av teckensnitt och förstås den underhållande historien. 

Det handlar alltså om 29-årige Doug som för ett år sedan förlorade sin fru Hailey i en flygolycka och har svårt att gå vidare. Han är bitter på livet, dricker för mycket, isolerar sig från allt och alla, och ser ingen mening med någonting längre. Det låter kanske som en deprimerande och svart historia men det är det inte. Visst får man gråta en skvätt, men ännu oftare får man skratta. Det finns flera obetalbara scener som fick mig att skratta högt.

Karaktärerna i boken är så där skönt skruvade, lite lagom excentriska utan att bli överdrivna eller stereotyper. Jag känner med Doug och jag förstår varför stans alla kvinnor står i kö för att trösta den stackars änklingen. Jag känner också för Russ, den tonårige styvsonen som är helt vilse och ensam i livet.

Konsten att tala med en änkling är en mysig bok. Mer än så, jag tycker den är helt underbar. Den är skriven med värme, humor och glimten i ögat och skulle bli en utmärkt romantisk komedi. Vissa böcker känner man direkt att de skulle göra sig bra på film, och det här är en sådan. Hoppas att ett filmbolag tar tag i historien och gör den rättvisa. 

Fakta:
Förlag: Gilla Böcker
Antal sidor: 320
Utgivningsår: 2010
Första meningen: Russ har rökt på.