Bokgeografi Irland

Enligt O håller igång oss bokbloggare med olika utmaningar, nu är det dags för en geografisk sådan. Första landet ut i bokgeografin är Irland – ett av mina absoluta favoritländer när det kommer till böcker och författare.

1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig på Irland eller är skriven av en författare med anknytning dit.
En riktigt bra är Gracelin O’Malley av Ann Moore. Det är 1800-tal, svält och nödår, och femtonåriga Gracelin blir mot sin vilja bortgift med en engelsk godsägare. Hon föder honom en dotter, men hennes hjärta tillhör hela tiden en annan, nämligen hennes brors bäste vän Morgan. Gracelins man dödas under upproret mot engelsmännen, och både Morgan och hennes bror hör till rebellerna. Morgan tillfångatas och brodern flyr till Amerika. Gracelin står ensam i världen, med sin dotter och ett barn till på väg, och bestämmer sig för att även hon söka lyckan på andra sidan Atlanten. Böckerna om Gracelin O’Malley är tre stycken till antalet, men de finns också som en enda utgåva på mer än 1000 sidor. Rekommenderas om man gillar Irland och episka kärleksromaner.

2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till Irland. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.
Irland för mig är inte bara fattigdom och nödår, det finns många bra chick-lit författare vars böcker utspelar sig på den gröna ön. Marian Keyes är den jag först kommer att tänka på. Även om hennes senaste böcker tappat stilen en del, så håller främst böckerna om systrarna Walsh hög klass.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Irland, som du inte läst, men är nyfiken på.
Jag har aldrig läst Maggie O’Farrell men har hört så mycket gott om henne. Hon är född på Nordirland, om det nu räcker som anknytning…