Avund – Anna Godbersen

Två månader efter Elizabeth Hollands dramatiska hemkomst väntar ett ivrigt Manhattan på att hon ska återta sin plats som societetens okrönta drottning. Men Elizabeth vägrar infria New Yorks förväntningar och omgivningen börjar misstänka att allt inte står rätt till bakom de herrskapslika dörrarna i Gramercy Park South, nummer 17.

Inte helt oväntat är Henry och Penelope Schoonmaker stans mest celebra äkta par. Men trots den glimmande diamantringen på Penelopes ringfinger har de nygifta ytterst lite gemensamt, bortsett från det ömsesidigt föraktet de hyser gentemot varandra.

Och även om tidningarna omnämner Penelopes äregiriga väninna, Carolina Broad, som en möjlig efterträdare på Manhattans stjärnhimmel, är hennes berömmelse allt annat än säkrad. Särskilt som någon i societeten roar sig med att förse en girig press med skvaller.

Kommentar:

Avund är tredje delen i Anna Godbersens Deluxe-serie. De två första heter Deluxe och Rivaler. Fjärde och (tror jag) sista delen Splendor har inte kommit på svenska än. Serien har beskrivits som en Gossip Girl, fast för förra sekelskiftet då.

Jag gillar de här böckerna, men jag tycker inte Avund är riktigt lika bra som de tidigare. Det är inte lika högt tempo, och det händer inte så mycket avgörande. Något av en mellanbok kanske man skulle kunna kalla den. Jag skulle önska att karaktärerna fick lite mer djup, det är ju trots allt tredje boken, men jag tycker inte att man kommit dem så mycket närmre sedan del ett. Sista sidorna bjuder på lite spänning, och jag ser fram emot att läsa den förhoppningsvis rafflande upplösningen på serien. Vem får vem, blir det lyckliga slut för alla? Det ska bli spännande att se hur Godbersen lyckas knyta ihop säcken.

Jag kan rekommendera att man läser alla böckerna tätt inpå varandra, nu var det ett år sedan jag läste Rivaler och jag kände mig ganska ”off” när jag började med Avund. Jag fick avbryta och istället skumläsa igenom Rivaler för att vara tillbaka på banan igen.

Fakta:
Förlag: B Wahlströms
Antal sidor: 400
Utgivningsår: 2010
Första meningen: För en viss sorts flicka i New York är det viktigt att allting ligger på sin rätta plats.