Bokfrågornas ABC del 8

Åttonde bokstaven i ABC-utmaningen är H. Svåra frågor den här gången!

Vilken huvudperson i en bok tycker du mest om?
Den som spontant dök upp i mitt huvud var Jane Austens Emma, så jag väljer henne. Jane Austen har skapat flera favoritkaraktärer, men Emma Woodhouse är inte lika uttjatad som exempelvis Elizabeth Bennet och mr Darcy. Jag gillar Emma som är en smula naiv, men så säker på att hon vet vad som är bäst för andra.

Vem är den ultimata hjälten i böckernas värld?
Hmm… så svårt… men varför inte Gilbert Blythe, Anne Shirleys trogne vän och senare man. En schysst kille som får alldeles för lite uppmärksamhet bland alla romantiserade mr Darcy’s eller tuffa macho-typer som löser brott och räddar världen. Men världen behöver fler som Gilbert Blythe.

Och den ultimata hjältinnan?
Scarlett O’Hara
. Hon är en av de starkaste karaktärer som någon författare någonsin skapat. Hon har både goda och dåliga sidor och det är det som gör henne så bra. Platt och tråkig är det sista hon är. Dessutom utvecklas hon under historiens gång. Hon är stark, modig, viljestark och driftig.

Vilken är den bästa historiska roman du läst?
Jag älskar historiska romaner. Storslagna epos och familjesagor som spänner över flera generationer är det bästa jag vet. Min favorit är Diana Gabaldons Främlingen, en helt fantastiskt fängslande bok. När jag hade läst ut den första gången så började jag direkt om på sidan ett och läste den ett varv till, och det har aldrig hänt tidigare. Jag måste också nämna Svärdet och spiran av Ken Follett som jag läste i somras. Det är en riktig läsupplevelse.