Bokfrågornas ABC del 9

Nionde bokstaven i Bokfrågornas ABC är I.

I tisdags handlade det om en huvudperson du tycker om, nu undrar jag vilken person i böckernas värld som du identifierar dig med mest?
Jag identifierar mig med någon i nästan varenda bok jag läser. Jag hittar små egenskaper och personlighetsdrag som jag tycker passar in på mig, både positiva och negativa saker. De jag känner extra mycket samhörighet med är Emma Woodhouse (naiv men vet bäst), Anne på Grönkulla (rödhårig bokälskande drömmare), Karin i Fågelbovägen 32 (godhjärtad människovän och egoistisk) och Willy i Dubbelfel (som inte kan vara i underläge). Men jag är en trevlig person. Jag lovar.

Internatskolor är populära att skriva om. Berätta om en bok som utspelar sig på en sådan.
Internatskolor är en av mina favoritmiljöer, och den ultimata internatskoleboken är Curtis Sittenfelds I en klass för sig. Men den känner nog alla redan till, så jag tipsar istället om Var är Alaska? av John Green. Den handlar om Miles som lämnar sitt småttiga liv bakom sig, för att söka efter ett Stort Kanske på internatskolan Culver Creek. Det är en lysande bok, underbara karaktärer och ett slut som är något av de finaste slut jag läst.

Berätta om en bok som handlar om identitet och sökande efter densamma!
En bok som bokstavligen handlar om att söka sin identitet är Man utan minne av Nicole Krauss. Det handlar om Samson Greene som efter en hjärntumörsoperation förlorar sitt minne. Han minns inget efter tolv års ålder. Han är berövad tjugosex år av sitt liv. Han känner inte igen sin fru, han minns inte varför han blev förälskad i henne. Han minns inte sitt jobb, sina kollegor. Han minns inte hurdan han var som person, vad han brukade säga och hur han brukade agera. Vem är man utan sina minnen? Om alla erfarenheter man delat med en annan människa plötsligt är borta, vad finns då kvar? Det är en väldigt bra bok. Vemodig, sorgsen och vackert och poetiskt berättad av Nicole Krauss.

Vilka bokrelaterade sidor på internet besöker du oftast?
Förutom alla bokbloggar och alla förlag så är det förstås Bokus och Adlibris.