Kungens födelsedag – Hans Koppel

Kungen dagdrömmer om att göra skillnad. Men vad ska en kung ta sig till i ett land som inte bjuder på minsta lilla statskupp?

Samtidigt i Sverige: En livvakt tänker osunt mycket på Borlänge, några unga miljöaktivister vill förändra världen, en mansforskare lobbar hårt för att sälja sina floskler, en ung stjärnadvokat vill mest bara ligga med sin man. Och Elin fyller snart 110…

Kommentar:
Jag har svårt för pseudonym-hyper, där själva namnspekulationerna påverkar hur en bok säljer eller hur folk ser på den. Vill någon skriva böcker under ett annat namn så varsågod, men låt bli att göra det till en stor PR-grej med det stooora avslöjandet. Det är urtöntigt. Fortsätt vara hemlig istället.

Jag avstår från att gissa vem som ligger bakom Hans Koppel, men jag är ganska så säker på att det är en man, jag tror att han är född på 60-talet och jag tror att han anses som ”finkultur” under sitt rätta namn. Snart får vi veta. Jag förutspår i alla fall ett stort antiklimax för dem som bryr sig.

Kungens födelsedag är den tredje och avslutande boken i en triptyk om människor som vill vara mer än de är. Jag har inte läst de två tidigare, Vi i villa och Medicinen, och kanske man bör läsa dem som en helhet för att fullt uppskatta dem. Jag tycker att den här boken är en axelryckning, den är inte bra, den är inte dålig, och den är inte rolig. Jag har fått intrycket att hans böcker var roliga och skruvade, men den här är inte det. Det enda humoristiska inslaget skulle i så fall vara kungen som inte beter sig som kungar brukar, men att kalla det skruvat vore att ta i.

För mig är det här en bok jag kan både ha och mista, men jag är i alla fall sugen på att läsa Vi i villa som hyllats av så många.

Kommentar:
Förlag: Telegram Förlag
Antal sidor: 180
Utgivningsår: 2010
Första meningen: Klockan är inte åtta och kungen räddar redan världen.