Bokfrågornas ABC del 7

Bokfrågornas ABC fortsätter hos enligtO, och idag har turen kommit till G.

Tantsnusk har väl alla hört talas om, men har du läst någon bok som skulle kunna kallas gubbsnusk?
Nej jag har ingen aning vad gubbsnusk skulle tänkas vara för något heller.

Berätta om en bok som fick dig att gråta! Händer det ofta att du gråter av böcker?
Jag gråter till princip allting, det finns ingen som är så lättrörd som jag. Jag kan gråta för att det är sorgligt, eller för att det är så fint, eller för att det är så hemskt, eller bara för att det är så bra. Det skulle nog vara lättare att berätta om en bok som inte fått mig att gråta… 😉

En bok som berörde mig mycket var Jag är den sista juden av Chil Rajchman, en av de få som överlevde förintelselägret Treblinka. Det är en ganska tunn bok, bara 137 sidor, men det är tung läsning. Det gör nästan fysiskt ont att läsa den, och det är omöjligt att hålla tårarna tillbaka. Det är en bok som jag tycker alla borde läsa.

Berätta om en gammal favoritbok som du ofta återkommer till!
Jag återkommer ständigt till Lilla huset på prärien-serien, med några års mellanrum får jag ett riktigt Laura Ingalls Wilder-ryck och grottar ner mig. En annan favorit är Diana Gabaldons Outlander-serie, och då främst första boken Främlingen som jag brukar läsa varje eller vartannat år. Den är helt fantastisk.

I programmet Go´kväll brukar någon känd person bjuda in fyra gäster till en fiktiv middag. Vilka fyra författare, levande eller döda, skulle du bjuda och vad tror du att ni skulle prata om?
Jag skulle inte vilja bjuda fyra författare samtidigt, jag vill ha dom en i taget, inga egon som slåss om uppmärksamheten, utan bara författaren och jag. Först skulle jag vilja träffa Jane Austen, jag är så nyfiken på henne som person, vad hon tänkte om sin omgivning och hur de såg på henne. Sen skulle jag vilja träffa Björn Ranelid som jag är lite hemligt kär i. Tyvärr är han inte lika mytisk för mig längre, efter hans medverkan i Stjärnorna på slottet, men jag tror ändå att en middag med honom vore intressant. Att få sitta och lyssna när han talar om sig själv på ranelidska i flera timmar vore en njutning. (I och med att han är en av gästerna förstår ni nog varför jag måste träffa dem en och en…) Den tredje personen jag väljer är Emma Hamberg, bara för att hon verkar vara en sån härlig person. Jag tror att en middag med henne vore kul! Den fjärde personen jag väljer är Nikki Sixx. (Har man skrivit en bok är man författare.) Och det behövs ingen närmare förklaring till varför tycker jag.. 😉