Bokfrågornas ABC del 6

F är sjätte bokstaven i bokstavsutmaningen hos enligtO. Här kommer mina svar.

1. Frihet är viktigt och böcker handlar inte sällan om längtan efter detsamma. Berätta om en bok som du tycker handlar om frihet!
En favorit är Ayaan Hirsi Ali och hennes En fri röst. Den handlar om hennes uppväxt med inbördeskrig, exil och förtryck inom klanstrukturer och islam. Om hur kvinnor behandlas som handelsvaror och utan fri röst. Det är en stark bok skriven av en stark kvinna som blivit en symbol för kvinnors kamp för frihet.

2.Böcker blir ofta film. Vad gör du helst och oftast först, ser filmen eller läser boken? Brukar du se filmatiseringar av böcker du läst?
Jag läser helst boken först, och sen ser jag filmen. Bara det inte blir för nära inpå så man har sina egna bilder allt för färska i minnet.

3. Berätta om en riktigt bra filmatisering av en bok!
Borta med vinden är storslagen både som bok och film. Jag gillade också SVT-serien Längtans blåa blomma baserad på Alice Lyttkens Tollmansvit, som jag tycker gjordes bättre än böckerna. Kanske delvis har att göra med att jag i det fallet såg tv-serien först? Och förstås gudmodern av alla filmatiseringar: BBC-versionen av Stolthet och fördom med Colin Firth och Jennifer Ehle.

4. Jag vill att du uppmärksammar en författare som du tycker får på tok för lite utrymme.
Jodi Picoult är en av mina favoritförfattare, hon borde få mycket större utrymme i Sverige tycker jag. Det finns många titlar av henne som ännu inte översatts.