Flickan med snö i håret – Ninni Schulman

En isande kall nyårsafton försvinner sextonåriga Hedda Losjö från sitt hem utanför Hagfors i Värmland. Poliserna Petra Wilander och Christer Berglund får fallet på sitt bord. Det visar sig att Hedda har levt ett dubbelliv. En tid senare hittas en ung flicka mördad i en jordkällare nära familjen Losjös hem. Hon är naken och har blivit skjuten i bakhuvudet. Kan det vara den försvunna Hedda?

Journalisten Magdalena Hansson har lämnat Stockholm och flyttat hem till Hagfors efter en uppslitande skilsmässa. Hon engagerar sig i den försvunna Heddas öde och börjar undersöka fallet närmare. Snart inser hon att den fridfulla bygden där hon växte upp bär på hemligheter som vissa är beredda att göra allt för att dölja.

Kommentar:
Jag har en benäghet att tycka ”det här är det bästa jag läst”, när jag precis avslutat en riktigt bra bok och fortfarande är inne i berättelsen. Nu har det gått två dagar sen jag läste Flickan med snö i håret och har fått lite distans till boken, men att det är en väldigt bra deckare är det ingen tvekan om. Det är en mycket stark debut av Ninni Schulman.

Först och främst är det spännande. Det är också realistiskt och trovärdigt. Det är en träffande beskrivning av småstaden, och hur det upplevs att komma tillbaka hem efter några år i Stockholm. Den där speciella småstadsmentaliteten, dels ”du ska inte tro att du är något” och dels den förminskande och ursäktande attityden som många har gentemot sig själva och småstadens utbud. Det är inte något som är unikt för Hagfors, utan det finns att hitta i varenda liten glesbygdsstad tror jag.

Jag gillar att huvudpersonen Magdalena är journalist och inte polis. Polisarbetet skildras också även om det inte är livet på stationen som är det dominerande. Magdalenas försök att hitta rätt i livet igen, att stå på egna ben, hennes sökande efter trygghet engagerar mig, och jag hoppas att det kommer fler böcker – vilket jag tror.

Jag tycker definitivt att ni ska läsa denna, jag är i alla fall helsåld och ser fram emot en fortsättning.

Fakta:
Förlag: Forum Bokförlag
Antal sidor: 353
Utgivningsår: 2010
Första meningen: Han behövde bara öppna bagageluckan, knyta upp repet runt hennes smala vrister och peka mot stugan för att få henne att börja röra sig uppför backen.