Passageraren – Steffen Jacobsen

Förlag: Piratförlaget
Antal sidor: 328
Utgivningsår 2009

Under rytande storm kämpar besättningen på kappseglingsbåten Nadir förtvivlat för sina liv medan våg efter våg sköljer över dem. De befinner sig strax söder om Svalbard, ett område vida känt för sitt oberäkneliga väder. När havet blivit lugnt igen har båten försvunnit i djupet och kvinnan ombord mist livet. De två männen – Jacob Nelle­mann och Axel Nobel – har mirakulöst nog överlevt och lyckats ta sig i land på den närliggande Björnön.

Drygt ett år senare ger sig Jacob Nellemann en tidig morgon ut på jakt vid vännens slott på Själland. Han får snart korn på några rådjur på en äng. Samtidigt gör sig en ­mördare beredd. Det enda ­Nellemann hinner uppfatta är en rörelse mellan träd­stammarna.
Hans kropp hittas några timmar senare i det höga gräset.

Fallet hamnar på kommissarie Robin ­Hansens bord. Denne rutinerade men djupt ärrade polis är den bäste inom kåren och han arbetar med egensinniga metoder. Han får snart sina teorier bekräftade. Det rör sig inte om någon jaktolycka som man först misstänkt, snarare har händelsen en koppling till den ödesdigra seglatsen i Norra ishavet. För det finns en person som fortfarande inte har glömt – och inte heller förlåtit.

Kommentar:
Det här är Steffen Jacobsens debutroman, och den ger mersmak. Jag ser fram emot att läsa fler böcker av honom! Den är riktigt spännande och utspelar sig i en ovanlig miljö, Svalbard och stormande ishav. Handlingen rör sig från dansk herrgårdsmiljö till gulfkrig till enstöringar i Nordnorge.

Det är många detaljerade beskrivningar och seglingsfacktermer som man inte riktigt förstår, men det drar inte ner betyget för min del. Kommisarie Robin Hansen är en riktig machohjälte med både muskler och hjärna. Han seglar solo i Ishavet, han blir nästan ihjälslagen, han jagar mördare ensam, han drunknar nästan, han klättrar i berg, allt kan han och allt klarar han (dock inte utan svårigheter). Men jag köper det, det känns ändå trovärdigt. Det här är en bok som känns som en film, det är full fart hela tiden, och jag tror den skulle kunna bli en spännande och dramatisk thriller om den filmatiseras.