I det förflutnas grepp – Julie Parsons

Förlag: Albert Bonniers Förlag
Antal sidor: 332
Utgivningsår: 2008

Under tio års tid har den nu pensionerade polisen Michael McLoughlin förföljts av mordet på den unga Mary, men också av känslorna för offrets mor, Margaret. En väntjänst leder honom till en annan kvinna som har förlorat ett barn; hennes dotter har hittats drunknad i samma sjö som dotterns styvfader återfanns i för flera år sedan. Står Michael inför ett nytt mordfall på en ung kvinna? 

Margaret trodde att hon skulle kunna glömma sitt förflutna men minnena av Mary och hennes mördare ger henne ingen ro och till slut återvänder hon till Dublin för att konfrontera sina demoner. Ett tillfälligt möte på en kyrkogård med en ung, främmande kvinna för henne samman med Michael, den f.d polisen som hon aldrig trodde att hon skulle återse. Dessutom ställs hon inför en mor vars sorg liknar hennes egen.

Kommentar:
Den här boken fångade mitt intresse redan från inledningen, då den börjar på ett riktigt otäckt sätt. Den är inte lika gastkramande eller otäck resten av vägen, allt är inte helt trovärdigt och slutet lämnas lite för oklart. Men detta är en spännande psykologisk thriller som helt klart är läsvärd.

Det känns som en brittisk tv-deckare (men den utspelar sig på Irland), och den som tycker om att titta på sådana tycker säkert om den här boken också.

Jag tycker om huvudpersonen, den pensionerade polisen Michael McLoughlin, en sympatisk figur som jag gärna skulle läsa fler böcker om. Originaltiteln "I saw you" är mycket bättre än den kackiga svenska översättningen av titeln.