Sängläge – Sarah Bilston

Quinn har hunnit bocka av de flesta av punkterna på listan över "Den moderna kvinnans måsten före trettio". Hon är en ung, smart och ambitiös advokat i New York och gift med en lika framgångsrik man. Till och med hennes graviditet går lekande lätt.

Men så uppstår komplikationer och läkarna ordinerar Quinn sängläge under graviditetens återstående tre månader. Livet förändras totalt. Från att alltid ha haft en fulltecknad kalender sniglar sig nu tiden fram för Quinn. Vad ska hon hitta på för att inte bli tokig?

Quinns man har siktet inställt på karriären och syns knappt till. Uttråkad och ensam börjar hon fundera över sitt äktenskap och relationen till sin familj. Varför drabbar hon, en vuxen framgångsrik advokat, ständigt samman med sin mor – och förlorar varje gång? Varför är hon så hård mot sina systrar?

Från sitt sängläge gör Quinn nya bekantskaper och erfarenheter som hon aldrig skulle ha gjort på advokatkontoret. Till slut inser Quinn vad hon vill få ut av sitt liv och vad hon önskar för det växande livet inuti henne.

Kommentar:
"Slå upp Sylvia Plaths Ariel när livet känns för tungt att bära. Det är alltid skönt att upptäcka att det finns någon som har varit närmare den gränslösa avgrunden än man själv."

Jag är lite kluven till den här boken, först trodde jag den skulle bli lite långtråkig med en sängbunden huvudperson. Men tråkig var den inte alls, handlingen flyter på rätt bra. Det är trots allt en allvarlig graviditetskomplikation som är i fokus, men det skildras med humor och man behöver inte sitta och fundera om det kommer att gå bra eller inte. Men irriterad blev jag på hennes träbock till man och den känns så typisk amerikansk och förlegad på många sätt. Även om den också är träffsäker i skildringen paret emellan och deras oförmåga att kommunicera med varandra.

Men det positiva överväger, och personerna i boken förändras. Quinn själv förändras både i sin syn på sig själv, sitt jobb och även i relationen till hennes systrar och sin mamma. Träbocksmannen förändras, tack och lov, och den slutsats som Quinn kommer fram till är att man inte behöver vara så fixerad vid att bocka av alla punkter på listan över "Den moderna kvinnans måsten före trettio". Låt framtiden sköta sig själv. Det är något som många där ute borde anamma.

Fakta:
Förlag: Pocketförlaget
Antal sidor: 272
Utgivningsår: 2007
Första meningen: Jag har inte fört dagbok sedan jag var tolv.