Visst finns det gudar i Alabama – Joshilyn Jackson

Förlag: Månpocket
Antal sidor: 253
Utgivningsår: 2006

Arlene Fleet har ingått ett avtal med Gud. Hon ska sluta hoppa i säng med alla pojkar som kommer i hennes väg, hon ska inte ljuga och hon ska aldrig återvända till sin barndomsstad i den amerikanska Södern. Allt hon begär i gengäld är att den där kroppen aldrig ska återfinnas. 

Tio år senare verkar Gud inte längre lika intresserad av att hålla sin del av avtalet. Han låter Alabama landa på Arlenes tröskel i form av en gammal skolkamrat, en kvinna som ställer närgångna frågor om den blonde fotbollsspelande hjälte som försvann under det sista året på high school. 

Samtidigt ställer Arlenes svarte pojkvän Burr ett ultimatum: han vill bli presenterad för Arlenes familj, annars lämnar han henne. Och Arlene känner att det inte går att komma undan längre, det är dags att åka hem för att konfrontera det förflutna.

Kommentar:
Det här är Joshilyn Jacksons debutroman och jag tycker den är alldeles strålande! Det finns en svart humor som går igenom hela historien, en historia som utspelar sig till största delen i Alabama hos Arlenes färgstarka, religiösa, bisarra och milt rasistiska släkt. Men det udda skildras med värme.

Arlene har hållit sig borta från barndomshemmet på grund av något hon gjorde för tio år sedan. Långsamt nystas historien upp och vi kommer närmare sanningen om vad som egentligen hände och hur det gick till. Det är spännande, roligt och tragiskt på samma gång, och med många oväntade turer i berättelsen.

Boken är välskriven och språket flyter bra. Dessutom är slutet riktigt bra, historien håller hela vägen.