Decembergatans hungriga andar – Ulrika Lidbo

Förlag: Alfabeta Bokförlag
Antal sidor: 196
Utgivningsår: 2009

På nätterna ligger Jenny och grubblar. Varför blir hon alltid vald som tredje sist på gympan och varför vill alla killar bara hångla med kompisen Charlie? Varför är hon ett fetto som hatar sitt meningslösa liv? Men Jenny har en plan. Hon ska bli smal. När hon börjar åttan i augusti ska alla få se. Hon kan inte misslyckas om hon följer sitt superschema. Man kan ju inte bli fet om man äter noll procent fett…

Kommentar:
Det här är en trovärdig skildring av en tonårstjej med ätstörningar. Hon har en miniräknare i huvudet och hungriga vargar som river och sliter i magen. Målet är att bli smal, för när man blir smal blir man lycklig.

Jenny svälter sig och hetsäter om vartannat, hetsäter när vargarna lyckas ta kontrollen. Tillsammans med sin nyfunna vän Betty, som har mer erfarenhet på området, har hon matorgier där de vräker i sig enorma mängder mat som de sedan kräks upp. 

 Hennes föräldrar eller de andra vuxna i skolan vill inte riktigt se förrän det gått alldeles för långt. Det hela eskalerar genom boken och det är stark och otäck läsning. Allt skildras utifrån Jennys egna perspektiv, och man får följa hennes tankar och ologiska resonerande fram och tillbaka. Det är ologiskt för den friske personen som läser boken, men för Jenny är allt fullkomligt logiskt. Det här kan vara nog så nyttig läsning både för tonåringar och vuxna, och jag kan verkligen rekommendera den.