Cirkus Pilo – Will Elliott

Cirkus Pilo är ute efter nya artister och Jamie tvingas göra ett inträdesprov. Man säger inte nej till ett gäng galna och sadistiska clowner som slår sönder ens hem.

Han klarar provet, blir hämtad och fraktas i en liksäck till cirkusen från helvetet. Där kämpar han för att stå emot all ondska, men det är omöjligt: den tränger sig in genom huden. Så fort han får på sig sminket blir han den grymmaste clownen av alla, och den gamle Jamie bleknar bort.

Kommentar:
Jag tycker clowner är något av det läskigaste som finns, man vet inte riktigt vad som döljer sig bakom det där sminket. Och inte gillar jag clowner bättre efter att ha läst den här boken.

Cirkus Pilo är en bisarr, surrealistisk värld, som Jamie olyckligt hamnar i. Det är våldsamt, men det blir aldrig skrämmande. Jag tycker det vilar en David Lynch-stämning över cirkusen, obehagligt men med en skruvad, humoristisk ton.

Jag vet inte riktigt vad jag tycker om den här prisade debuten av Will Elliott, stundtals blev jag riktigt fast i den skruvade handlingen, och stundtals önskade jag bara att boken skulle ta slut någon gång. Klart är i alla fall att det här är en annorlunda bok som inte påminner om något jag läst tidigare. Det bästa med boken? Omslaget.

Fakta:
Förlag: Ordfront
Antal sidor: 310
Utgivningsår: 2009
Första meningen: Jamie bromsade med tjutande däck, och den första tanke som for genom huvudet var ’Jag dödade den nästan’, snarare än ’Jag dödade honom nästan’.