Efterdyningar – Anita Shreve

Förlag: Wahlström & Widstrand
Antal sidor: 293
Utgivningsår: 2009

En gruppsexakt äger rum på en prestigefylld internatskola i New England, och allt videofilmas. När rektorn Mike Bordwin får bandet i sin hand chockas han av upptäckten att några av hans mest lovande och omtyckta avgångselever deltar, och en alltför ung flicka. 

Han inser att han måste fatta ett snabbt beslut för att skydda både ungdomarna och skolans rykte. Men trots hans goda avsikter blir allt fel och skandalen är snart ett faktum. En stormvåg av skam och skuld, anklagelser och motanklagelser sköljer över det lilla samhället och resulterar så småningom i spruckna äktenskap, krossade framtidsdrömmar och en oskyldigs död.

Kommentar:
Jag gillar verkligen böcker i internatskolemiljö, det är något kittlande med den miljön, en sluten värld men ändå inte en skyddad sådan. Det blir tydligt i den här boken.

Historien berättas i återblickar, av flera olika röster. Av de inblandade, deras anhöriga, övriga elever, lärare och föräldrar, och det är ett annorlunda grepp. Jag trodde först att det skulle göra boken opersonlig och rörig och att man inte skulle komma de inblandade särskilt nära, men det var snarare tvärtom. Det ger istället händelserna flera dimensioner och det blir ganska uppenbart att det sällan bara finns en sanning och att varje sak man gör, varje beslut man fattar, kan få konsekvenser som är långt större än man anar.

Anita Shreve är en skicklig författare och Efterdyningar är en mycket bra bok, som håller läsaren i ett hårt grepp ända till sista sidan. Här möts kärlek, lust, bitterhet och sorg. Den är vackert berättad men samtidigt sorgsen. Jag har inte läst alla Shreves böcker, men detta är en av de bättre – om inte den allra bästa.