Älskade krig – Johanne Hildebrandt

Förlag: Natur och Kultur
Antal sidor: 281
Utgivningsår: 2008

Sara, känd programledare på tv, får sparken när hennes hemliga kärleksaffär med en minister avslöjas. Skandalen får vännerna och de forna kollegorna att vända henne ryggen och hennes värld rasar samman. Utblottad och hämndlysten tvingas hon resa till Irak för att återupprätta sitt rykte och söka upp en man som hon hatar. Ett uppdrag som visar sig få större konsekvenser än hon någonsin kunnat ana…

Magnus, son till en framgångsrik företagsledare, har brutit kontakten med sin familj och befinner sig i Irak som soldat i amerikanska armén. Desillusionerad och utmattad efter månader av strider tvingas han konfrontera det han fruktar mest – sitt förflutna.

Jasmin, dotter till en skomakare som dött i ett bombattentat, har tvingats ta ett livsfarligt jobb för att försörja sin familj i Bagdad. När hon avslöjas ställs hon inför ett fruktansvärt val – att rädda sin familj eller förråda sina vänner.

Kommentar:
Johanne Hildebrandt är en av mina favoritförfattare, så det var med höga förväntningar jag tog mig an hennes nya bok. Här har hon skrivit en riktigt spännande historia där man verkligen får leva sig in i livet som utrikeskorrespondent mitt i ett brinnande krig. Stundtals är det obehaglig och brutal läsning och tårarna faller mer än en gång. Den handlar om skuld och svek, om försoning, och kanske är det också en känga till den ytliga medievärlden, att det finns större och viktigare saker än b-skådisars plastikoperationer att rapportera om här i världen.

Det märks att Johanne själv arbetat som journalist i många krigszoner runt om i världen, då händelserna känns väldigt äkta och nära. Man får ta del av berättelsen ur tre olika synvinklar, journalistens, soldatens och invånarens vilket ger flera dimensioner till historien.

"Älskade krig" är en ruggigt bra bok som jag hoppas får många läsare. Boken bygger till viss del på verkliga händelser.

Johanne Hildebrandts blogg (alltid läsvärd!) hittar ni här
Här berättar Johanne om boken + provläs ett utdrag (Aftonbladet 081005)