En plats i solen – Liza Marklund

Förlag: Piratförlaget
Antal sidor: 470
Utgivningsår: 2008

En svensk familj hittas mördad i sitt hem på Costa del Sol i södra Spanien – alla utom den 16-åriga dottern, som är spårlöst försvunnen.

Först tror polisen att det är ett inbrott som gått fel, men ju mer brottet granskas, desto märkligare blir det. När också inbrottstjuvarna påträffas döda lamslås hela utredningen. Brottet sänder en chockvåg som skakar om, till och med på den brottstyngda Solkusten.

Annika Bengtzon skickas ner till Marbella för att bevaka morden. Hon åker under protest, för hon har egentligen inte tid att resa iväg. Hon har just fått en ny lägenhet och har inte ens hunnit packa upp flyttkartongerna. Relationen med hennes exmake Thomas är laddad. Annika saknar sin familj så att det värker i kroppen. När både Thomas och Annika plötsligt befinner sig samtidigt i Malaga under några tropiska majdagar visar det sig att deras kärlek kanske inte alls är död.

Men under den heta solen dras Annika in i ett ödesdigert spel om kokain, penningtvätt och vedergällningar som innefattar flera generationer. Hennes sökande efter den försvunna 16-åriga flickan för henne slutligen bort från Europa och ner till Afrika.

Kommentar:
Jag gillar Liza Marklund (och Annika Bengtzon) mer och mer för varje bok. Jag slöläste dem mest i början och har inte ens läst alla, men fastnade någonstans på vägen och de här tre senaste böckerna har jag tyckt riktigt mycket om att läsa.

Jag kan tycka att det bakas in lite väl mycket i den här boken, många händelser och intrigen blir lite väl invecklad. Säkert lättare att hänga med i svängarna om man har den förra boken i färskt minne, vilket jag inte har. Men för mig är nog alltid själva deckarintrigen en bisak, jag läser helst om Annika Bengtzons journalistarbete och relation med kollegorna, den otrogne ex-maken, hennes barn och hennes kärleksliv som nyskild än mordhistorier och försvinnanden. Annika Bengtzon är avig och kantig och rakt på sak, men här får man se lite mer av hennes mjuka och ödmjuka sida. Tempot och språket är som alltid rappt och rakt på. Tre böcker till är planerade, och dom ser jag fram emot!