Främlingen – Diana Gabaldon

Förlag: Bra Böcker
Antal sidor: 735
Utgivningsår: 1992 (2002)

Andra världskriget är över och Claire Randall och hennes man reser till Skottland för att lära känna varandra igen efter krigsårens påtvingade separation. Vid en utflykt till häxringen Craigh na Dun hemsöks Claire av magiska krafter och som ett viljelöst offer dras hon in i en klyfta i stenformationerna.

Tidsresan har börjat. Året är nu 1743. Clarie är en främling i en oförsonlig tid. De skotska klanerna kämpar ett blodigt frihetskrig mot den engelska kungamakten. Claire misstänks vara engelsk spion och tas till fånga av klanen MacKenzie.

Hon möter nu Jamie Fraser som blir hennes beskydddare och älskare. Mellan dem växer en passion som är starkare än tid och rum. Claire inser att Jamie är mannen hon väntat på i hela sitt liv. Med fruktan ser hon fram emot den stund då hon måste välja mellan honom och att återvända till sin egen tid …

Kommentar:
Främlingen är den första boken i en serie på (i nuläget) sex böcker. En bok som jag önskar man kunde placera under verklighetsskildringar istället. Alla har vi väl lekt med tanken att resa bakåt i tiden, och i den här boken får man göra precis det. Jag fullkomligt älskade den när jag läste den första gången och ville aldrig att den skulle ta slut. 

Sällan har en bok fängslat mig så mycket, jag fastnade för själva historien, karaktärerna och den skotska miljön där allt utspelar sig. Dessutom är den tjock, finns inget bättre än tjocka böcker. Detta är den klart bästa boken i hela serien, även om allihop är bra så är det ingen som når upp till samma höjder som denna. Det negativa med denna, och de andra böckerna i serien är att det bitvis känns som dåliga översättningar samt att det på många ställen är såna konstiga sammanträffanden i historierna. Men det går att bortse från. Man fastnar i själva kärlekssagan… Detta är ett riktigt läsäventyr!