Mannen på gatan – Trevor Wood

När Jimmy, en hemlös veteran som kämpar med posttraumatiskt stressyndrom, hör ljudet av något tungt som faller i floden – mitt under ett högljutt gräl mellan två män – försöker han först låtsas att han inte hört något. Det är inte hans strid.

Men när han får syn på en tidningsrubrik om en flicka, Carrie, vars pappa försvunnit, och anar att det kan vara samma man, påminns han om någon han själv förlorat. Jimmy bestämmer sig för att sluta fly sitt förflutna och berätta för flickan vad han hörde. Det visar sig bara vara början på historien.

Polisen lägger ingen vikt vid Jimmys vittnesmål, men Carrie är övertygad om att något hemskt har hänt hennes pappa. Jimmy går med på att hjälpa henne – något som försätter honom i allvarlig fara i förhållande till både gamla och nya fiender. Men Jimmy har en fördel: när man inte har något, har man inte heller något att förlora…

Kommentar:
Mannen på gatan är en riktigt bra kriminalhistoria med en riktigt bra huvudperson. Jimmy har stor potential att segla upp som en favoritkaraktär inom krimgenren. Han är en hemlös krigsveteran som härjas av sina minnen, och fått hela livet ödelagt på grund av det. Han har förlorat familjen, huset, jobbet, och till och med hamnat i fängelse. Men han kämpar ändå på. Han väcker verkligen sympatier.

Livet som hemlös skildras också trovärdigt. Hur omgivningen ser på honom och hans vänner, och den förändrade inställningen när de får höra att han varit i kriget. Då blir han helt plötsligt någon istället för ingen. Det finns också en fin vänskap mellan Jimmy och hans bröder i hemlöshet: Gadge och Deano. Jimmy försöker hålla den unga killen Deano borta från drogerna och de tar alla hand om varandra i den våldsamma och utsatta miljön de lever i.

Jag tycker att skildringen av de hemlösa är det finaste av allt. De hemlösa blir verkliga personer istället för någon man bara passerar på gatan och vänder bort huvudet. Alla har sitt bagage att bära, sin historia, sin anledning till att de lever på gatan. Alla är människor precis som vi andra, och det lyckas författaren mycket bra med att få fram.

Det växer också fram en fin vänskap mellan Jimmy och Carrie när Jimmy hjälper henne leta efter sin försvunne pappa. Carrie väljer att lita på Jimmy och bjuder in honom till sitt hem, en vänlighet och ett förtroende som inte vem som helst skulle uppvisa. Hon blir också som ett substitut för den dotter Jimmy förlorat kontakten med, och känner ett ansvar att hjälpa henne i jakten på pappans mördare.

Men, det är ju inte en finstämd roman här, det är en riktigt spännande thriller. Det blir en rafflande mördarjakt, och jag hade absolut ingen aning om hur allt hängde ihop förrän det avslöjades.

Jag har läst boken på engelska, The Man on the Street.

Fakta:
Originaltitel: The Man on the Street
Förlag: Modernista
Antal sidor: 352
Utgivningsår: 2022