Instrumenten: memoarer under konstruktion, del 1 – Eva Dahlgren

Jag har aldrig haft någon särskild relation till Eva Dahlgren. Jag känner såklart till en del av hennes låtar och vem hon är gift med, men jag har aldrig köpt ett album eller gått på någon konsert. Jag har nog sett henne som lite svår. Lite för dyster och lite för allvarlig. Men på årets bokmässa slank jag in på ett seminarium där hon berättade om sina nyutkomna memoarer, och efter att ha lyssnat till en helskön Eva Dahlgren prata om sin bok i en halvtimme blev jag ett fan. Instrumenten åkte direkt in i bokhyllan.

Jag har växelvis lyssnat och läst boken, och jag tror det är det ultimata sättet att uppleva den. Att få höra Eva själv berätta sina historier ger ett extra lyft, men samtidigt vill du inte missa alla fotografier som finns i boken. I inledningen säger Eva något i stil med ”låtsas att du sitter i fåtöljen bredvid, och jag berättar det här för dig.” Och precis så känns det. Det är min kompis Eva som berättar. Och jag lyssnar.

Det här är inte en kronologiskt berättad biografi som går från barndom – ungdomsår – vuxenår, utan det är en blandning av minnen, ögonblicksnedslag, betraktelser och funderingar. Humor blandas med vemod och dramatik med lugn. Det är ofta väldigt roligt! Berättelsen, orden och Evas röst skapar en egen liten värld. En varm och trygg värld som jag aldrig vill lämna utan här vill jag vaggas till sömns varenda kväll.

När nästa del av hennes memoarer släpps, då hänger jag på låset.

Fakta:
Förlag: Piratförlaget
Antal sidor: 300
Utgivningsår: 2022