Fredsfittan: Natobeslutet som förändrade Sverige – Agnes Hellström

Natten till den 24 februari 2022 invaderar ryska trupper Ukraina och kriget många fasat för blir verklighet. Sveriges riksdag beslutar att skicka vapen till Ukraina och att höja försvarsanslagen till rekordnivåer. En debatt om ett svenskt Natomedlemskap drar i gång – och de som försöker nyansera och bredda perspektiven hånas och misstänkliggörs. En av dem är Agnes Hellström, ordförande för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen. Hon hamnar mitt i stormens öga.

Agnes sista tid som ordförande blir omtumlande. Hon är oftast en ensam kritisk röst i mediedebatter om Nato och pressas hårt, både av journalister och på sociala medier. Privatlivet präglas av oron för makens familj och vänner som är kvar i Ukraina och att en ukrainsk flyktingfamilj flyttar in.

Kommentar:
Agnes Hellström är före detta ordförande för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen, en roll som hon innehade när Ryssland invaderade Ukraina i februari 2022 och under den efterföljande NATO-debatten. Skulle Sverige gå med eller inte? I Fredsfittan berättar hon om den omtumlande tiden.

Vartannat kapitel är personligt skrivet om allt som händer omkring henne och hennes familj, och vartannat kapitel är ett mer sakligt redogörande om politikernas utspel, säkerhetsläget, och gången mot en Nato-ansökan.

Agnes Hellström har ofta varit det enda rösten emot ett Nato-medlemskap i olika debatter, och har ofta anklagats för att vara Putins nyttiga idiot. Just fredsfitta har hon inte kallats, vad hon vet, det var hon själv som myntade det begreppet när hon under en intervju fick frågan om vad som är motsatsen till en stridspitt.

Jag tänker att oavsett om man är för eller emot Nato så är Agnes Hellström (och inte minst Svenska Freds) en viktig röst som behöver höras i debatterna. Och att man är emot Nato betyder självklart inte att man automatiskt är för Putin. Det betyder inte heller att man förtjänar att bli våldtagen eller torterad. Det är bara enkeltänkande människor som kan tycka det. Det finns all anledning att stanna upp och kritiskt fundera några varv över ett så historiskt viktigt beslut som ett Nato-medlemskap faktiskt är. Och det finns trots allt helt normala länder i Europa, som tex Österrike och Irland, som (än så länge) valt att stå utanför Nato.

Jag tycker Fredsfittan är en läsvärd tillbakablick på fjolårets händelser, det är väldigt mycket som hänt i vår omvärld under kort tid och här blir det en snabbrepetition. Så fort tiden har gått – och på samma gång känns det som så länge sedan.

Fakta:
Förlag: Bazar
Utgivningsår: 2023
Antal sidor: 304