Vår bästa tid – Kiley Reid

Emira ställer upp för familjen där hon brukar sitta barnvakt en sen kväll. Men i mataffären konfronteras hon av en säkerhetsvakt som anklagar henne för kidnappning. Händelsen, där en ung svart kvinna med ett blont barn omringas, fastnar på film. Incidenten blir startskottet för en kedja av händelser som vänder upp och ner på allt Emira och människorna i hennes närhet tror att de vet om sig själva – och varandra.
 
Kommentar:
Vår bästa tid är en satirisk samtidsroman om klass, rasism och privilegier. Det låter kanske inte görbart att skriva en rolig och lättsam roman om rasism, men det tycker jag Reid lyckats med. Och med det inte sagt att det är lustigt – utan det finns en tyngd och ett allvar i botten. 
 
Den är också väldigt amerikansk, det finns inte så mycket jag kan känna igen från min egen vardag, men samtidigt är den så välskriven att det går att sätta sig in i både Alix och Emiras verkligheter. Vi får ta del av många olika perspektiv och bjuds på en hel del överraskningar under läsningens gång.
 
Vår bästa tid har hyllats av många, själv är jag lite mer svalt inställd. Visst är den bra, men inte tokbra. Och en perfekt bokcirkelbok.
 
Fakta:
Originaltitel: Such a Fun Age
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Antal sidor: 304
Utgivningsår: 2021